TagLine Here

Akustički tretman prostora

Najvažnija komponenta svakog sustava, a najčešće i ona kojoj se pridaje najmanje pažnje je soba za slušanje. Sustav sastavljen od vrlo skupih komponenata u akustički lošoj sobi zvučat će lošije od dobro složenog sustava u dobroj i akustički tretiranoj sobi.
To je vrlo dobro poznata činjenica, ali vrlo malo audiofila se upušta u avanturu zvanu akustički tretman prostora. Naravno za vrhunski tretman potrebni su proračuni, mjerenja i naravno novac, ali postoje vrlo jednostavni postupci i materijali koji su lako dostupni i relativno jeftini, a sa kojima možemo postići veliko poboljšanje akustike vlastite slušaone.

Često se na forumima postavlja pitanje akustičnog tretmana. Najčešći scenarij nakon toga je da osobu koja je postavila pitanje odgovore od te namjere pretjeranim kompliciranjem, upotrebom složenih fizikalnih izraza, raznim grafovima i  traženjem nemogućega. Najbolji argument je "nestručnom primjenom možete npraviti više štete nego koristi". To se može izbjeći ako neke od ovdje opisanih rješenja primjenjujete korak po korak, tako da točno možete procijeniti kada stati i kako koji element utječe na zvuk.
Na taj način nećete učiniti štetu, već uvelike poboljšati zvuk vlastitog sustava, a usput nešto i naučiti.

Problem kod većine slušaona je da one zapravo nisu slušaone već dnevni boravci, spavaće ili dječje sobe... Zapravo prostorije koje koriste i ostali ukućani i za druge aktivnosti (kad im dopustimo) osim slušanja glazbe (kad oni nama dopuste), tako da treba imati u vidu funkcionalnu, a i estetsku stranu naših zahvata.
Najosnovnija stvar za dobru zvučnu sliku je absorpcija prvih refleksija. One se javljaju od poda, stropa i zidova. Najkritičnije su one od poda, te lijevog i desnog zida. Refleksija od poda riješava se tepihom i ona je najčešće rješena samim uređenjem prostora. Tepih bi se trebao nalaziti između zvučnika i mjesta za slušanje. Ako nemate tepih, a želite provjeriti kakav bi utjecaj imao na zvuk vašeg sustava i koliki bi minimalno trebao biti možete na kratko posuditi dekicu sa kreveta i isprobati učinak bez da kupujete tepih.
Refleksije sa bočnih zidova može se tretirati na više načina, no najprije je potrebno odrediti mjesto na kojem se zvuk odbija od zida. Stari trik je da vam netko po zidu pomiče ogledalo dok sa mjesta slušanja ne ugledate desni, a zatim i lijevi zvučnik. Obilježite mjesta, a zatim ponovite i za drugi zid. Bočne refleksije najčešće se rješavaju absorberima, osim ako je soba već ionako previše umrtvljena, tada ćemo koristiti difuzore. Najjednostavnije rješenje bilo bi postavljanje valovite ili piramidalne spužve na ta mjesta, ali kako samo već utvrdili da i drugi ljudi žive sa nama, vrlo brzo bi nas odgovorili od te sjajne ideje. Ako baš želite spužvu, možete napraviti okvir od letvica i u njega staviti spužvu te ju prekriti oslikanim platnom. Tako imate dekorativan element koji je ujedno i apsorber. Umjesto spužve možete koristiti kamenu vunu koja ima još bolja akustička svojstva, ali potreban je oprez prilikom rukovanja njome te osigurati da okvir u koji je smještena ne dopušta izlazak čestica kamene vune. Tapiserije, teže zavjese, ploče pluta ili pak sobno bilje također mogu poslužiti u ovu svrhu.

Nakon što ste riješili ovaj problem možete se pozabaviti basom. Za razliku od problema sa srednjim i visokim frekvencijama, koje su relativno lako rješive, rješavanje problema u bas području malo je složenije.
Problemi u bas području nastaju zbog stojnih valova koji se javljaju među paralelnim zidovima i direktno su vezani sa dimenzijama prostorije. Njihov utjecaj se očituje kao povećanje intenziteta zvuka na pojedinim frekvencijama ili pak stišavanje na drugim što za posljedicu ima neuravnotežen frekvencijski odziv. Najgora moguća situacija bila bi prostorija u obliku kocke ili  u obliku kvadra kojem su dužine stranica u međusobnom odnosu 1:2, 1:4, 1:8.Tada bi frekvencije stojnih valova od svih ploha bile iste te bi se tako množile što bi rezultiralo velikim nadvišenjem na tim frefvencijama.
Ovo je problem na koji najčešće ne možemo utjecati, ali ako smo u situaciju da možemo birati, treba odabrati prostor u kojem omjeri stranica nisu u navedenim omjerima. Neki od preporučenih omjera su: 1:1.4:1.9 , 1:1.5:2.5 ,  1:1.3:1.9. U prostorima sa ovakvim i sličnim omjerima stojni valovi su jednakomjernije raspoređeni i udaljeniji jedni od drugih te tako ne uzrokuju velike poraste zvučnog tlaka na pojedinim frekvencijama.

Generalno, apsorbere za bas područje možemo svrstati u dvije skupine po načinu rješavanja problema u brzinske i tlačne.
Najjednostavniji tip bas apsorbera je tzv.corner trap - kutna zamka. On spada u brzinske zamke i nije ništa drugo doli kut prostorije pregrađen nekim apsortivnim materijalom kao što je prešana kamena vuna, gusta spužva, ili neki materijal velike gustoće od prirodnih ili sintetskih vlakana. Donja frekvencija djelovanja ovakve zamke određena je udaljenošću od kuta a možemo je izračunati pomoću formule za izračunavanje valne duljine  v/f=l (v=brzina zvuka, f=frekvencija, l=valna duljina). Tako naprimjer da bi zamka bila djelotvorna do frekvencije od recimo 120Hz treba biti udaljena od kuta za 1/4 valne duljine

 344/120=2,867/4=0,717m

Znači treba nam udaljenost od kuta od cca 72 cm. Kao što vidimo ovakva zamka zauzima mnogo prostora, ako sa njom želimo riješiti probleme na vrlo niskim frekvencijama. Daljnje poboljšanje ovakve zamke je slat resonator. Slat resonator koristi isti princip ali je njegova vanjska površina prekrivena drvenim pločama između kojih se nalaze tanki procjepi. Ovakav tip apsorbera ima više prednosti. Može se točnije ugoditi na pojedine problematične frekvencije, zauzima manje prostora, ne ponaša se kao apsorber za više frekvencije što u slučaju već dovoljno prigušenog prostora može puno značiti. Njegov proračun i izrada nešto su složeniji tako da bih vam preporučio detaljnije upoznavanje sa problemom.

Na sljedećim linkovima možete pronaći više informacija općenito o akustici i ovdje opisanim i mnogim drugim metodama rješavanja sobne akustike kao i software za izračunavanje rezonantnih modova.

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html#better%20traps

http://www.rpginc.com/news/library.htm

http://www.realtraps.com/articles.htm

http://www.realtraps.com/modecalc.htm

Vaša IP adresa je: 44.200.40.195
Copyright © Just sound 2022 T.O. audio i video opremom "Just sound".